De Citotoets? 8 tips om je kind goed voor te bereiden

Citotoets.png

In april is het voor alle kinderen van groep 8 zover, dan mogen zij de Cito eindtoets maken. De leerkrachten geven een kind op basis van zijn vertoonde vaardigheden eerste een voorlopig advies voor de middelbare school. De Cito eindtoets dient als een soort ‘controlemiddel’ om het advies te bevestigen. In deze blog geven we je acht tips die je kunt gebruiken om je kind zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden op de Citotoets.

1. Leg niet teveel druk op je kind

Uit onderzoek van de GGZ blijkt dat niet alleen kinderen last hebben van stress tijdens de periode rondom de Citotoets. Ook ouders blijken gevoelig voor stress in deze periode. Zorg dat je als ouder niet de oorzaak bent van de stress bij je kind. Bedenk in eerste instantie zelf goed dat de Cito eindtoets niets meer is dan een controlemiddel van het voorlopig advies. De eindtoets kan het voorlopige advies niet naar beneden halen, bij een goede score kan het wel veranderen in een hoger advies. Zorg dus ook dat je kind bewust is van de functie van de Cito eindtoets.

2. Geef je kind voldoende rust en ontspanning

Rust in de vorm van slaap en ontspanning zijn twee belangrijke pijlers in de week van de Citotoets. Ontspanning in de vorm van buiten spelen, een film kijken of gamen is belangrijk om het hoofd even leeg te maken. Pas wel op dat er niet teveel gespeeld wordt, minimaal acht uur slaap per nacht is een must.

Even gamen kan voor de juiste afleiding zorgen, maar zorg wel dat er genoeg geslapen wordt tijdens de Cito toetsweek!

Even gamen kan voor de juiste afleiding zorgen, maar zorg wel dat er genoeg geslapen wordt tijdens de Cito toetsweek!

3. Praat over eigen ervaringen

Weet je nog toen je zelf de Citotoets maakte? En dat het eigenlijk allemaal wel meeviel? Dan is het goed om je ervaringen met je kind te delen. Door te vertellen over hoe jij de toetsperiode ervaren hebt en dat het goed is gegaan, geef je je kind extra vertrouwen mee. Op school wordt er namelijk veel aandacht besteed aan de Citotoets, wat ervoor kan zorgen dat je kind onzeker wordt. Door de Citotrainingen en het oefenen van de toets op school wordt de spanning opgebouwd. Aan jou de taak deze spanning weg te nemen.

4. Geef zelfvertrouwen mee

Zorg dat je niet alleen onzekerheden wegneemt, maar je kind ook zelfvertrouwen geeft. Richt je bijvoorbeeld op de vaardigheden waar je kind goed in is en heb het daarover met je kind. De vaardigheden waar je kind minder goed in is kunnen jullie samen oefenen. Als je kind er uiteindelijk zelf uitkomt, zal dit ook zelfvertrouwen geven.

5. Externe ondersteuning

Het is uiteraard ook mogelijk om de Citotoets te oefenen met professionele ondersteuning. In een rustige omgeving kan je kind dan opdrachten maken. Mocht hij/zij moeite hebben met een bepaald onderdeel, dan zijn er altijd begeleiders die de stof uitstekend beheersen en deze duidelijk uit kunnen leggen.

6. Geef gezond eten en drinken mee

Met gezonde snacks wordt onder andere het denk- en concentratievermogen van je kind gestimuleerd. Eten met teveel suikers verlaagt het concentratievermogen. Een bruine boterham, fruit en water zijn goede opties voor tijdens de toets.

Een bruine boterham, appel en water stimuleren het concentratievermogen

Een bruine boterham, appel en water stimuleren het concentratievermogen

7. Tips voor tijdens de toets

Hieronder vind je een aantal tips die je je kind kunt meegeven voor tijdens de toets:

●      Neem de tijd voor het lezen van de vraag. De tijd nemen om een vraag goed te lezen is een belangrijke tip. Soms staat het antwoord van de vraag namelijk al in de gegeven informatie.

●      Sla bij het vastlopen de vraag in kwestie over. Het is helemaal niet raar als je kind er bij een bepaalde vraag even niet uitkomt. Laat de vraag even rusten en kom er aan het eind van de toets weer op terug. Met een frisse blik kan ineens het kwartje vallen. Slaat je kind een vraag over? Dan is het belangrijk dat hij dit ook op het antwoordenblad doet!

●      Vul altijd wat in, ook als je het antwoord écht niet weet. Heeft je kind een vraag overgeslagen en is bij de tweede keer kijken het kwartje nog steeds niet gevallen? Zorg dan dat er in ieder geval een antwoord is ingevuld.

8. Tips voor na de toets

Yes, de toets zit erop! Denk na de toets aan de volgende punten: 

●      Laat merken dat je trots bent. Heeft je kind net (een onderdeel van) de Citotoets achter de rug? Laat weten dat je trots bent, ongeacht het resultaat.

●      Neem de toets door. Vraag hoe je kind de toets heeft ervaren door gevoelens te delen. Dit kan een manier zijn om te ontladen.

●      Geef een beloning. Ga lekker samen ontladen door iets leuks te doen of om samen ergens heen te gaan. De Citotoets zit erop: tijd om te ontspannen!